Skip to main content

 

Opgelet: Fedweb wordt gearchiveerd op 25 juni 2024

Deze website gaat binnenkort offline. Alle info en updates vind je voortaan op www.bosa.belgium.be. Heb je vragen over de inhoud van de website, aarzel dan niet om het volgende contactformulier te gebruiken: https://bosa.belgium.be/nl/form/contact-us.

Ongewenst seksueel gedrag

Ongewenst seksueel gedrag op het werk slaat op elke vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of lichamelijk gedrag met een seksuele connotatie dat als doel of gevolg heeft dat je waardigheid wordt aangetast of dat er een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd.

Ongewenst seksueel gedrag op het werk kan verbaal, niet-verbaal en lichamelijk zijn. Voorbeelden zijn dubbelzinnige opmerkingen of insinuaties, tonen van pornografisch materiaal (foto's, teksten, video's…), lonken en wellustige blikken, compromitterende voorstellen,… 

Dit kan gaan tot aanrakingen, verkrachting …

De dader kan zowel een collega, een leidinggevende, een ondergeschikte als een derde zijn, bijvoorbeeld een klant aan het loket.

Procedures

Als je te maken hebt met ongewenst seksueel gedrag op het werk en je wil dit melden of je hebt hulp nodig, dan kan je je natuurlijk wenden tot je leidinggevende of je collega’s. 

Je kan ook terecht bij de vertrouwenspersoon of preventieadviseur psychosociale aspecten. 

Er bestaan ook specifieke procedures om klacht in te dienen tegen de dader: een informele en een formele procedure en een procedure voor de bevoegde rechtbank.

Pagina laatst gewijzigd op 26 september 2014.