Skip to main content

 

Deze website wordt binnenkort gearchiveerd

Fedweb wordt sinds 29 juni 2022 niet meer bijgewerkt. Binnenkort halen we de site definitief offline. Alle info en updates vind je voortaan op www.bosa.belgium.be.

Wat zijn stress en burn-out?

Stress op het werk ontstaat als je niet aan de eisen en verwachtingen kan voldoen die in je werksituatie gesteld worden.  

Bij een langdurig scheve balans tussen je werkverplichtingen (belasting) en wat je aankunt (je draagkracht) kan je last krijgen van oververmoeidheid of spanningsklachten. 

Burn-out is het resultaat van chronische werkstress dat niet succesvol werd beheerd. 

Mensen met burn-out hebben: 

  • gevoelens van energietekort of uitputting 
  • verhoogde mentale afstand, negativisme of cynisme tegenover het werk 
  • verminderde professionele efficiëntie 

Meer info over de symptomen en hoe een burn-out herkennen, vind je  in deze presentatie (PDF, 917.89 KB)

Waar kan je hulp vinden? 

Net zoals alle werkgevers is de federale overheid verplicht om een actief beleid te voeren om stress te voorkomen. Dit betekent dat de federale overheidsorganisaties eventuele stressrisico’s rond arbeidsinhoud, -omstandigheden, -voorwaarden en -verhoudingen moeten opsporen, en daarna de passende maatregelen nemen om stresstoestanden te vermijden en te verhelpen.  

Natuurlijk hoef je als personeelslid niet te wachten op je werkgever. Je kan ook zelf je stress aanpakken. Indien je te maken hebt met blijvende stress, aarzel dan niet om naar je leidinggevende te gaan. Misschien weet hij of zij niet dat je te maken hebt met stress, en kunnen enkele eenvoudige maatregelen ervoor zorgen dat je stresstoestand verdwijnt.  

Heb je het idee dat je niet terecht kan bij je leidinggevende, dan kan je altijd aankloppen bij 

  • een coach stress en burn-out 
  • je preventieadviseur psychosociale aspecten 
  • je arbeidsarts 

Meer info over wat deze mensen doen en hoe ze je kunnen helpen vind je in deze presentatie

Opleidingen, trajecten, elearnings rond stress en burn-out 

Er is een groot opleidingsaanbod rond stress en burn-out, zowel korte sessies als langere trajecten, zelfstudie als coachings. Zowel over stress, burn-out, mindfulness als veerkracht. Neem een kijkje op https://www.ofoifa.belgium.be

Pagina laatst gewijzigd op 21 april 2022.