Skip to main content

 

Opgelet: Fedweb wordt gearchiveerd op 25 juni 2024

Deze website gaat binnenkort offline. Alle info en updates vind je voortaan op www.bosa.belgium.be. Heb je vragen over de inhoud van de website, aarzel dan niet om het volgende contactformulier te gebruiken: https://bosa.belgium.be/nl/form/contact-us.

Een opleiding volgen

Wil je je kennis uitbreiden en nieuwe competenties verwerven? Wil je zowel op persoonlijk als op beroepsvlak doorgroeien in het kader van je loopbaan?

Je hebt de keuze uit verschillende leermethoden. Je kunt kiezen voor een 'klassieke' opleiding (klassikaal, met een opleider), voor een alternatieve lesvorm (zelfstudie, leren via internet, coaching, ...) of je kunt verschillende leermethoden combineren.

Een opleiding volgen kan je helpen je doelstellingen te bereiken door je in staat te stellen je kennis en competenties te verbeteren.

Opleidingsbehoeften

Een opleiding kiezen doe je niet zomaar. Het is immers erg belangrijk dat je een opleiding kiest die aan je behoeften beantwoordt. Vooraleer je een opleiding gaat uitzoeken stel jezelf best de volgende vraag: welke professionele of persoonlijke competentie(s) wil je verwerven of ontwikkelen tijdens de opleiding?   

Denk eraan een gesprek te voeren met je functionele chef om te verduidelijken hoe een opleiding je kan helpen beter te functioneren op je werkplek en je in staat kan stellen je professionele doelstellingen te bereiken.

Het kan op verschillende momenten nodig zijn om een opleiding te volgen:  

 • de toewijzing van je functiebeschrijving
 • een gesprek in het kader van je ontwikkelcirkel
 • de toewijzing van nieuwe taken
 • een volgende stap in je loopbaan
 • een professionele heroriëntering
 • …  

Een opleiding zoeken

Er zijn verschillende manieren om een opleiding te zoeken.

 • Tal van federale diensten bieden opleidingen aan voor hun personeelsleden. Aarzel niet om contact op te nemen met je personeelsdienst of je opleidingsverantwoordelijke om te weten te komen welke opleidingsmogelijkheden jouw dienst aanbiedt.
 • De federale overheid beschikt over een centrale dienst die instaat voor de opleiding van de federale personeelsleden: het Opleidingsinstituut van de Federale Overheid (OFO). Het OFO biedt je een gevarieerd opleidingsaanbod en stelt je de infrastructuur ter beschikking die je nodig hebt om je competenties te ontwikkelen.
 • Ook buiten de federale overheid zijn er tal van opleidingsmogelijkheden, via privé-opleidingsinstellingen, universiteiten, … 

Welke opleiding je ook kiest, je personeelsdienst en/of de opleidingsverantwoordelijke van je organisatie zijn de bevoorrechte gesprekspartners tijdens je opleidingsproces. Aan de hand van hun expertise en ervaring zullen ze je doeltreffend advies geven, sturen en begeleiden.

Meer info

 • Over de verschillende leervormen
 • Het opleidingsaanbod en de leerinfrastructuur van het OFO

Pagina laatst gewijzigd op 13 december 2013.