Skip to main content

 

Deze website wordt binnenkort gearchiveerd

Fedweb wordt sinds 29 juni 2022 niet meer bijgewerkt. Binnenkort halen we de site definitief offline. Alle info en updates vind je voortaan op www.bosa.belgium.be.

Vitafase: personeelsbeheer afgestemd op de levensfases

Datum: 

Illustratie jong en oud FedwebDe Fedra van november 2008 wijdde een artikel aan het project “levensfasen” dat personeelsbeheer afstemt op de verschillende levensfases van de medewerkers, en vroeg de lezers om een naam voor dit project te bedenken.

De winnende naam is nu bekend: Vitafase.

De naam:

  • is treffend en representatief 
  • is tweetalig (wat de uitspraak betreft, de spelling verschilt lichtjes in de twee talen: Vitafase en Vitaphase)
  • bestaat slechts uit één woord.

De resultaten en de winnaars zullen verschijnen in het volgende nummer van Fedra.

Waaruit bestaat het Vitafase-project?

Nu de komende jaren massaal veel ambtenaren met pensioen gaan, moet de federale overheid anticiperen op de personeelsbehoeften van elke organisatie en de juiste hefbomen gebruiken om een aantrekkelijke werkgever te blijven.

Het project van de FOD P&O heeft als doel elk federaal personeelslid in staat te stellen zich zo goed mogelijk te voelen op het werk, los van de levensfase waarin hij of zij zich bevindt (verandering van functie, verantwoordelijkheid over een kind of een ouder, nakende pensionering, ...).

De aanpak omvat verschillende fases voor de organisaties:

  • een objectief beeld maken van de organisatie (leeftijdspiramide, mannen/vrouwen, contractuelen/statutairen, afwezigheden...). Verschillende organisaties zijn nauw betrokken bij het project: de FOD's Mobiliteit, Justitie en Binnenlandse Zaken, de RVA, de RVP en het RIZIV. Al deze gegevens zullen gebruikt kunnen worden dankzij een statistische tool die momenteel ontwikkeld wordt bij de FOD P&O.
  • deze statistische studie vervolledigen door middel van een enquête en interviews van bepaalde leeftijdsgroepen bijvoorbeeld. De verstrekte informatie zal  dus gebruikt worden om een concreet actieplan op te stellen dat overeenstemt met de aangetroffen behoeften (bijvoorbeeld meer intergenerationele communicatie, meer transparantie bij de bevorderingen, meer mogelijkheden qua organiseren van de arbeidstijd).

Meer info:

Pagina laatst gewijzigd op 05 mei 2009.