Skip to main content

Nieuwe cyberaanval: aanbevelingen

Datum: 

Een nieuwe cyberaanval met ransomware is momenteel aan de gang. Er zijn geen aanwijzingen dat de netwerken van federale overheidsdiensten getroffen zijn, maar we willen toch met aandrang aan alle federale personeelsleden vragen om aandachtig te zijn.


Aanbevelingen

Wees voorzichtig met e-mails van onbekende afzenders. Zeker wanneer je ze onverwacht krijgt en wanneer je niet zeker bent over de inhoud van een bijlage.

Controleer steeds of het e-mailadres van de afzender correct is. Vaak worden valse e-mailaccounts gebruikt die erg goed op bestaande accounts lijken: gebruiker@yahoo.com is niet hetzelfde als gebruiker@yahoe.com.

Let op het taalgebruik van de ontvangen e-mails. Vaak bevatten deze taalfouten of zijn ze in een andere dan de te verwachten taal opgesteld.

Open in geen geval bijlagen van verdachte e-mails. Ook als je vertrouwen hebt in de afzender van de e-mail, moet je de e-mail grondig bekijken.

Als je geen vertrouwen hebt in een bericht, klik dan zeker niet op een link of bijlage.

Als je denkt dat je slachtoffer bent:

  • ontkoppel je pc van het netwerk (trek de kabel uit of schakel de wifi uit)
  • laat je computer aan staan (dit kan er eventueel voor zorgen, evenwel zonder garantie, dat de sleutel die gebruikt werd voor de codering wordt gevonden)
  • neem onmiddellijk contact op met je eigen ICT-dienst.

Bescherm ook voldoende persoonlijke pc’s en laptops en blijf aandachtig.
 

Beter voorkomen dan genezen

Verder zorgt elke medewerker ervoor dat de computer up-to-date is. Updates gebeuren op niveau van de ICT-dienst, het volstaat om je pc dagelijks af te sluiten, dan gebeuren de updates automatisch als je de pc opstart.
 

Meer informatie over

Pagina laatst gewijzigd op 29 juni 2017.