Skip to main content

 

Deze website wordt binnenkort gearchiveerd

Fedweb wordt sinds 29 juni 2022 niet meer bijgewerkt. Binnenkort halen we de site definitief offline. Alle info en updates vind je voortaan op www.bosa.belgium.be.

MEDEX: verslag over ziekteverzuim

Datum: 

illuHet Bestuur van de medische expertise (MEDEX) publiceert een verslag dat voor het eerst het ziekteverzuim analyseert in 2008 en 2009 bij de personeelsleden van de federale overheid.  Algemeen bekeken bevestigt de analyse niet de stelling dat er een sterk ziekteverzuim zou zijn onder de ambtenaren.

 

Verschillen overheid-privé

Hoewel het gemiddeld ziekteverzuimpercentage hoger ligt bij de federale overheid (6,63%) dan in de privésector (5,58%,  stellen we toch grote verschillen vast tussen de verschillende federale diensten onderling (verzuimpercentage van 1 tot 9%). Federale ambtenaren melden zich gemiddeld vaker ziek dan hun collega's uit de privésector, maar wel voor kortere periodes. De vergelijkingen tussen de overheid en de privésector moeten echter wel genuanceerd worden: de definities en de berekeningswijzen kunnen verschillen en de specifieke kenmerken (leeftijd, geslacht, niveau, statuut, ...) van de verschillende populaties kunnen de resultaten beïnvloeden. 
 

Belangrijke tendensen

Het verslag van MEDEX vestigt de aandacht op de volgende vaststellingen:

  • Ziekteverzuim van een dag vertegenwoordigt 37% van alle ziektemeldingen. 60% van de frequente verzuimers in 2009 was dat ook al in 2008.
  • De duur van het ziekteverzuim wordt vaak beïnvloed door de dag van de week waarop het verzuim begint.
  • Maandag envrijdag scorenhoog op het vlak van eendagsverzuim.
  • Het aantal afwezigheden wegens ziekte ligt het hoogst in de leeftijdscategorie 26-35 jaar. Het ziekteverzuim ligt hoger bij vrouwen dan bij mannen en stijgt met de leeftijd.
  • Er valt geen enkel duidelijk verschil op te merken tussen contractuele en statutaire werknemers wat het ziekteverzuimpercentage betreft. Wel daalt het ziekteverzuim naarmate het hiërarchisch niveau stijgt.
  • Het aantal afwezigheden wegens ziekte is het laagst in West-Vlaanderen en het hoogst in Henegouwen.
  • Ziektemeldingen ten gevolge van stressgerelateerde aandoeningen komen het vaakst voor.

 

En wat nu?

Bepaalde vaststellingen uit het verslag van MEDEX wijzen er duidelijk op dat er aanvullende analyses verricht moeten worden.  In de toekomst is MEDEX van plan verder te gaan met het inzamelen van gegevens, zijn analyses te verfijnen en ze te bezorgen aan de federale organisaties om hen aan te moedigen om een verzuimbeleid uit te werken dat gebaseerd is op hun eigen cijfergegevens.

 

Meer info

Pagina laatst gewijzigd op 19 november 2010.