Skip to main content

 

Opgelet: Fedweb wordt gearchiveerd op 25 juni 2024

Deze website gaat binnenkort offline. Alle info en updates vind je voortaan op www.bosa.belgium.be. Heb je vragen over de inhoud van de website, aarzel dan niet om het volgende contactformulier te gebruiken: https://bosa.belgium.be/nl/form/contact-us.

Gemeenschappelijke dienst voor preventie en bescherming op het werk (Empreva)

De gemeenschappelijke dienst voor preventie en bescherming op het werk van de federale overheid, kortweg GDPBW, werd in 2005 opgericht. De dienst staat in voor het welzijn van alle federale personeelsleden van de aangesloten federale overheidsinstellingen.

De GDPBW bestaat uit een aantal entiteiten en een centrale cel (Empreva). De entiteiten zijn de eigen interne diensten voor preventie en bescherming van de aangesloten instellingen. Empreva (de centrale cel) bestaat uit een medisch departement, een multidisciplinair departement en een administratief departement dat de coördinatie en de administratie verzorgt.

Het medisch departement, met preventieadviseurs-arbeidsgeneesheren, verzorgt het gezondheidstoezicht van de federale personeelsleden.

 • Als je bijvoorbeeld werkt met voedingswaren word je jaarlijks uitgenodigd voor een medisch onderzoek. Als je een beeldschermwerker bent, word je elke vijf jaar uitgenodigd en vanaf je vijftigste verjaardag elke drie jaar. De preventieadviseur-arbeidsgeneesheer zal arbeidsgebonden aandoeningen opsporen, geeft informatie en beslist of je nog geschikt bent om je taak verder uit te voeren. Indien nodig zal hij voorstellen om je werkpost of je arbeidsomstandigheden aan te passen.
 • Als je een risicofunctie uitoefent, zal je uitgenodigd worden voor je aanwerving, als je verandert van werkpost, als je het werkhervat na arbeidsongeschiktheid en als je zwanger bent.
 • Via je werkgever kan je ook zelf een onderzoek aanvragen als je
  • gezondheidsklachten hebt die te wijten zijn aan je werkomstandigheden
  • ongeschikt bent voor je huidige functie en een andere functie wenst (attest van je huisarts vereist)
  • het werk hervat na ziekte.

Het multidisciplinair team geeft aan de interne preventiediensten van de aangesloten federale diensten advies en ondersteuning over:

 • ergonomie
 • bedrijfshygiëne
 • psychosociale aspecten van arbeid
 • arbeidsveiligheid

Meer info

op www.empreva.be

Contact

Als je een afspraak wil met de GDPBW neem je het best eerst contact op met de preventieadviseur van je werkgever of je personeelsdienst of stafdienst P&O.

Pagina laatst gewijzigd op 30 juli 2019.