Skip to main content

2019

Op 10 oktober 2019 organiseren het Netwerk Federale Diversiteit en de Stuurgroep Diversiteit hun 7de Federale dag van de Diversiteit met focus “Stereotypen en Vooroordelen.”

Stereotypen bestaan voornamelijk uit overtuigingen of ideeën die gedeeld worden door een groep over een andere groep. Een stereotype is een geheel van kenmerken die een groep samenvatten, gewoonlijk op het vlak van gedrag, gewoonten, enz. Stereotypen hebben als doel om de werkelijkheid eenvoudiger voor te stellen. Deze overtuigingen en ideeën zijn diep verankerd in ons dagelijkse leven, worden vaak versterkt door media of reclame en zijn moeilijk te veranderen.

Stereotypen kunnen evolueren naar vooroordelen.

Een vooroordeel is een mening die we ons vormen over een andere persoon of een ander groep van mensen die we niet echt kennen. Het is een overtuiging, een partijdigheid of een vooringenomen mening die vaak opgelegd wordt door de omgeving, de tijdgeest of opvoeding. Vooroordelen kunnen negatief of positief zijn. Ze zijn bijgevolg zeer moeilijk te veranderen of weg te nemen. Dat is de reden waarom het belangrijk is dat we ons bewust zijn dat we er hebben, want een negatief vooroordeel kan leiden tot sterk afwijzend gedrag: discriminatie, haatdragende taal en haatmisdrijven.

Bron: Unia, #GelijkInBelgie, Te jong –te oud.

Een inspirerende ochtendconferentie vormt het startschot van deze Federale dag.

Aan het einde van de conferentie zal de 4de Diversity Award worden uitgereikt aan de overheidsdienst die in 2019 het mooiste diversiteitsproject uitwerkte.

Waar?

  • Koninklijke Bibliotheek, Sky Room, Kunstberg, B-1000 Brussel.

Voorlopig programma

  • 09.00 – 09.30: ontvangst
  • 09.30 – 12.00: conferentie
  • 12.10 – 12.30: uitreiking van de Diversity Award 2019
  • 12.30 – 14.00: lunch

Hoe inschrijven?

Pagina laatst gewijzigd op 10 juli 2019.