Skip to main content

CAF

Het Common Assessment Framework (CAF)

illustration
Het Common Assessment Framework (CAF) is het resultaat van de samenwerking tussen de EU-ministers verantwoordelijk voor de overheidsdiensten.

Het CAF wordt aangeboden als een gemeenschappelijk instrument om overheidsorganisaties te helpen kwaliteitsmanagement technieken te gebruiken. Het biedt een globaal, eenvoudig en gebruiksvriendelijk kader voor een zelfevaluatie van organisaties uit de publieke sector en hun verder ontwikkeling naar uitmuntendheid!

Het CAF-model bestaat uit negen aspecten/criteria van een organisatie die bij de zelfevaluatie in overweging genomen moeten worden. Criteria één tot vijf hebben betrekking op de werking van de organisatie, criteria zes tot negen gaan over de resultaten van de organisatie. Elk criterium is onderverdeeld in een aantal subcriteria die dieper ingaan op de verschillende aspecten van de organisatie.

Het CAF is een auto-diagnostische tool die berust op een participatieve aanpak. Zelfevaluatiegroepen, samengesteld uit personeelsverantwoordelijken identificeren de sterke punten en verbeteringsdomeinen van een organisatie vast waar verbeteringsacties voorgesteld werden.

De prioriteit van de verbeteringsacties wordt vervolgens vastgelegd in overleg met het management van de organisatie om een verbeterplan te ontwikkelen met tien haalbare acties binnen 2 jaar. De regelmatige herhaling van de oefening ondersteunt de organisatie in haar voortdurende verbetering.

Als jouw organisatie graag begeleiding wil bij deze kwalitatieve aanpak, kan je beroep doen op de FOD Beleid en Ontwikkeling.

Het CAF maakt deel uit van de openbare sector en kan vrij gebruikt worden door overheidsorganisaties. Het document kan hier worden gedownload.

Papieren versies kunnen besteld worden bij:
Isabelle Verschueren
Nationaal CAF-correspondent

Pagina laatst gewijzigd op 16 juli 2018.