Skip to main content

 

Deze website wordt binnenkort gearchiveerd

Fedweb wordt sinds 29 juni 2022 niet meer bijgewerkt. Binnenkort halen we de site definitief offline. Alle info en updates vind je voortaan op www.bosa.belgium.be.

KM-huis

Het KM-huis is een voorstelling die helpt de verschillende facetten van kennismanagement te begrijpen. Het vormt een gemeenschappelijk referentiekader voor de kennisbeheerders die lid zijn van het KMnet-netwerk.

Elke kamer in het huis staat voor een categorie van KM-instrumenten:

  1. Library: instrumenten om expliciete kennis te formaliseren, op gestructureerde wijze te registreren en te delen (bibliotheken, documentaire databanken …)
  2. Coffee corner: instrumenten om het wederzijdse vertrouwen en het informeel delen van kennis te bevorderen (ontspanningsruimtes, gezamenlijke ontspanningsactiviteiten…)
  3. Auditorium: instrumenten om kennis door te geven aan een groep (informatiesessies, opleidingen…)
  4. Experts corner: instrumenten om de vakexpertise te ontwikkelen en deze expertise ter beschikking te stellen van de organisatie (interne netwerken, contactlijsten van experts…)
  5. Team rooms: instrumenten om de kennisdeling binnen de teams te ontwikkelen (integratietrajecten voor nieuwe medewerkers, peterschap SENIORS-JUNIORS…)
  6. Patio: instrumenten om kennis door te geven aan de hele organisatie (intranet, nieuwsbrieven…)
  7. Hall: instrumenten om het uitwisselen van kennis met de buitenwereld te bevorderen (externe netwerken, trendwatching...)
  8. Cockpit: instrumenten om kennismanagement te sturen (strategische KM-plannen, boordtabellen…)

 

Schematische voorstelling van het KM-huis

Vrij naar:

Françoise Rossion, in Knowledge Management in Practice: Connections and Context, Michael Koenig and Taverekere Srikantaiah, Information Today Inc, March 2008. Transfert des savoirs. Stratégies, moyens d’action, solutions adaptées à votre organisation, Françoise Rossion, Hermès-Lavoisier, Paris, 2008

Pagina laatst gewijzigd op 02 oktober 2012.