Skip to main content

 

Deze website wordt binnenkort gearchiveerd

Fedweb wordt sinds 29 juni 2022 niet meer bijgewerkt. Binnenkort halen we de site definitief offline. Alle info en updates vind je voortaan op www.bosa.belgium.be.

Overheidsopdrachten en deontologie

Datum: 

De Ministerraad van 6 maart 2009 heeft akte genomen van een ontwerp van omzendbrief inzake belangenconflicten bij overheidsopdrachten.

Het doel van de omzendbrief is het "activeren" van artikel 10 van de wet van 24 december 1993 betreffende overheidsopdrachten, dat ambtenaren die actief tussenkomen bij de gunning van en het toezicht op overheidsopdrachten ertoe verplicht om in geval vanbelangenconflicten zichzelf te wraken of hun hiërarchie ervan op de hoogte te brengen.

De feiten tonen echter aan dat die bepalingen weinig of slecht worden toegepast.

De omzendbrief voorziet in twee belangrijke maatregelen:

  • het ondertekenen van een schriftelijke verklaring door de leden van de federale regering en van de beleidscellen (en ministerieel kabinet van Landsverdediging), van het administratief openbaar ambt in de zin van de wet van 22 julli 1993, van het burger- en militair personeel van Landsverdediging, alsook van de diensten van de federale politie. Hierin verklaren ze kennis te hebben genomen van het voornoemde artikel 10 en verplichten ze zich ertoe het na te leven (unieke en algemene verklaring). In een tweedeverklaring verplichten ze zich ertoe om voor elke overheidsopdracht waaraan ze meewerken elke eventuele situatie van belangenconflictbekend te maken (gerichte verklaring).
  • het deontologisch kader/nl/over_de_organisatie/over_de_federale_overheid/missie_visie_waarden/beleid_federale_integriteit/index.jspvan de federale ambtenaren (omzendbrief nr. 573 – Belgisch Staatsblad van 27 augustus 2007) ter beschikking stellen van kandidaten en inschrijvers voor elke overheidsopdracht, om hen te herinneren aan het verbod op "geschenken", wat ook een belangenconflict is.

De omzendbrief is een nieuwe concretisering van de beleidslijnen die de Ministerraad in juni 2006 heeft uitgestippeld inzake het federaal preventief integriteitsbeleid.

In diezelfde context werden al andere initiatieven genomen:

Volgende stappenvóór de inwerkingtreding van de omzendbrief:

  • syndicaal overleg (Comité B, Landsverdediging en Politie)
  • handtekening van de Eerste Minister en de Staatssecretaris voor Begroting
  • publicatie in het Belgisch Staatsblad.

We wijzen er nog op dat de Ministerraad van 6 maart 2009:

  • de FOD Budget en Beheerscontrole belast heeft met het beheer van een vademecum en de FOD Kanselarij met de opstelling ervan voor de verschillende overheidsdiensten, en
  • de Staatssecretaris voor Begroting belast heeft met het opstellen van een koninklijk besluit tot vaststelling van de praktische maatregelen in geval van belangenconflicten voor de regeringsleden.

Meer info

 

Pagina laatst gewijzigd op 13 maart 2009.