Skip to main content

 

Deze website wordt binnenkort gearchiveerd

Fedweb wordt sinds 29 juni 2022 niet meer bijgewerkt. Binnenkort halen we de site definitief offline. Alle info en updates vind je voortaan op www.bosa.belgium.be.

Een nieuwe Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Datum: 

De informatie en gegevens geproduceerd door de overheidssector vormen een goudmijn die onderbenut wordt. Een richtlijn van de Europese Commissie verzoekt de administraties van de lidstaten deze waardevolle gegevens beter bekend te maken bij particulieren en ondernemingen en de modaliteiten voor het hergebruik van deze informatie toe te lichten. (Richtlijn 2003/98/EG van 17 november 2003)

De Dienst voor de Administratieve Vereenvoudiging heeft de richtlijn omgezet door middel van de wet van 7 maart 2007 en twee uitvoeringsbesluiten:

  • het eerste besluit (29 oktober 2007) heeft betrekking op de behandelingsprocedures en -termijnen voor aanvragen voor hergebruik;
  • het tweede besluit (29 april 2008) beoogt de oprichting van een beroepscommissie.

Het aanmoedigen van het ter beschikking stellen van overheidsinformatie weerhoudt de federale administraties er niet van voorwaarden te stellen aan het hergebruik van de documenten door derden of te weigeren deze te verstrekken. In deze gevallen hebben de particulieren en de ondernemingen het recht een beroep in te dienen bij de Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten.

Deze nieuwe commissie omvat twee afdelingen:

  • een afdeling Openbaarheid van bestuur (die de in 1994 opgerichte Commissie voor de toegang tot bestuursdocumenten vervangt);
  • een afdeling Hergebruik van bestuursdocumenten.

Terwijl de eerste afdeling adviezen kan uitbrengen, heeft de tweede afdeling beslissingsbevoegdheid om geschillen tussen een administratie en een aanvrager van informatie te beslechten.

De leden van de nieuwe commissie werden op 21 januari 2009 benoemd bij koninklijk besluit.

Meer info

Op de site van de Dienst voor de Administratieve Vereenvoudiging

 

Pagina laatst gewijzigd op 12 februari 2009.