Skip to main content

 

Deze website wordt binnenkort gearchiveerd

Fedweb wordt sinds 29 juni 2022 niet meer bijgewerkt. Binnenkort halen we de site definitief offline. Alle info en updates vind je voortaan op www.bosa.belgium.be.

Vereenvoudiging van de loopbaan van het Rijkspersoneel

Datum: 

Het koninklijk besluit van 19 november 2008 (Belgisch Staatsblad van 26 november) vereenvoudigt tal van reglementaire bepalingen die een directe impact hebben op het dagelijkse leven van het Rijkspersoneel.

Sommige zijn van toepassing op het hele federale openbaar ambt, andere enkel op het personeel van de FOD's (vermeld naast de punten hieronder).

Concreet oefenen de voorzitters van het directiecomité en de administrateurs-generaal (of hun gemachtigde) een reeks nieuwe bevoegdheden uit die ze voorheen niet uitoefenden:

  • ambtenaren van alle niveaus tot de stage toelaten (FOD)
  • de Minister, die het koninklijk besluit medeondertekent, de benoeming van de ambtenaren van niveau A voorstellen (FOD)
  • bij de indiensttreding van de ambtenaar als statutair of contractueel beslissen over de geldelijke anciënniteit die wordt erkend voor diensten die niet in overheidsdiensten zijn gepresteerd
  • beslissen over de klasseanciënniteit, als vroeger gepresteerde diensten als analoog worden beschouwd
  • in een hogere functie aanstellen, voor de functies van niveau D, C en B en voor de klassen A1 en A2
  • de ambtenaren bij graadverandering benoemen
  • de ambtenaren in een dienst van dezelfde administratieve standplaats aanwijzen, volgens de behoeften van de dienst
  • beslissen over de overplaatsing van een ambtenaar naar een andere administratieve standplaats of naar een andere dienst van dezelfde administratieve standplaats, op verzoek van de ambtenaar
  • beslissen over reiskosten.

Bovendien wordt de directeur van de stafdienst P&O verantwoordelijk voor de stage. Tot nu toe was die rol voor de FOD’s gecentraliseerd bij de directeur-generaal  van het OFO. Het OFO blijft ter beschikking staan van de departementen om de nodige opleidingen te waarborgen. Stages die vóór 1 december al liepen, worden volgens de oude regels voortgezet.

Twee andere grote veranderingen hebben betrekking op de aanwervingen:

  • voortaan is het mogelijk om zowel in de klasse A2 als in de klasse A1 te rekruteren. Dat is uiteraard alleen van toepassing voor functies die in A2 zijn geclassificeerd
  • Selor kan onder zijn controle het voorzitterschap van de selectiecommissies aan gecertificeerde ambtenaren toekennen.

De ambtenaren worden niet meer in een vakklasse benoemd, maar in een klasse. Dat impliceert automatisch dat ze het recht hebben om eender welke gecertificeerde opleiding in eender welke vakrichting te volgen, natuurlijk voor zover hun hiërarchische meerdere deze opleiding nuttig acht voor hun functie.

Dit koninklijk besluit wijzigt meer dan twintig koninklijke besluiten, waarvan u de gecoördineerde versies vindt in de module "Regelgeving" van Fedweb.

Pagina laatst gewijzigd op 28 november 2008.