Skip to main content

 

Deze website wordt binnenkort gearchiveerd

Fedweb wordt sinds 29 juni 2022 niet meer bijgewerkt. Binnenkort halen we de site definitief offline. Alle info en updates vind je voortaan op www.bosa.belgium.be.

Afwezigheden wegens ziekte: duidelijker en flexibel

Datum: 

De Ministerraad van 5 september 2008 heeft een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd dat het hoofdstuk betreffende de controle van de afwezigheden wegens ziekte van het koninklijk besluit van 19 november 1998 (verloven en afwezigheden) wijzigt.  Het ontwerp biedt ook een oplossing voor een flexibelere werkkalender van personeelsleden die wegens ziekte met verminderde prestaties werken. 

Het ontwerp behandelt 4 situaties:

  • het contractueel of statutair personeelslid dat in de loop van de dag ziek wordt, krijgt een dag dienstvrijstelling, op voorwaarde dat hij of zij de toestemming van de dienstchef heeft.  Die dag wordt niet meer omgezet in afwezigheid wegens ziekte wanneer je de volgende dag(en) nog ziek bent.
  • personeelsleden die één dag ziek zijn moeten pas vanaf de derde keer dat ze een dag afwezig zijn een doktersattest bezorgen. De tekst verduidelijkt dat de eerste twee afwezigheden wel degelijk afwezigheden zonder attest moeten zijn, en dus geen afwezigheden van één dag die met een attest gedekt zijn. 
  • zieke personeelsleden die volgens het doktersattest het huis niet mogen verlaten kunnen niet verplicht worden om zich in het kabinet van de controlearts aan te bieden.
  • personeelsleden die het werk hervatten met verminderde prestaties wegens ziekte kunnen voortaan flexibelere werkkalenders krijgen, en zijn dus niet meer verplicht om elke dag prestaties te leveren. De door Medex aangestelde geneesheer kan bijvoorbeeld een kalender opstellen waarbij de persoon deeltijds werkt volgens het volgende stelsel: één week 3 dagen en de volgende week 2. 

De maatregelen worden pas van kracht na onderhandeling met de representatieve vakorganisaties in comité B, advies van de Raad van State, ondertekening door de Koning en publicatie in het Belgisch Staatsblad. 

Pagina laatst gewijzigd op 16 juli 2009.