Skip to main content

 

Deze website wordt binnenkort gearchiveerd

Fedweb wordt sinds 29 juni 2022 niet meer bijgewerkt. Binnenkort halen we de site definitief offline. Alle info en updates vind je voortaan op www.bosa.belgium.be.

Beveilig je accounts: adviezen van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB)

Datum: 

Wachtwoorden zijn niet voor 100% veilig. Ze kunnen gestolen en misbruikt worden. Daarom voert het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) dit jaar campagne: om een betere beveiliging van accounts te promoten!

Om jezelf te beschermen tegen gebruikers met slechte bedoelingen, raadt het CCB je aan om:

Gebruik tweestapsverificatie 

Online-accounts (e-mail, sociale netwerken, internetbankieren, …) worden meestal beveiligd met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Gebruikers kiezen helaas vaak wachtwoorden die gemakkelijk te onthouden zijn en ze gebruiken bovendien voor verschillende accounts hetzelfde wachtwoord. Dit maakt het eenvoudig voor hackers om toegang te krijgen tot die accounts.

Met tweestapsverificatie of 2FA, moet je bewijzen dat je bent wie je beweert te zijn.  Dat kan op drie verschillende manieren:   

  • met iets wat jij alleen weet (jouw wachtwoord of pincode) 
  • met iets wat jij alleen hebt (jouw telefoon of token) 
  • met iets unieks van jezelf (jouw vingerafdruk, gelaat, iris…). 

Meestal gebruik je één van deze factoren om te bewijzen wie je bent, maar het is beter om 2 of meer factoren te gebruiken: dit is twee- of meerstapsverificatie (2FA of MFA). Je gebruikt dan bv. een wachtwoord en je laat daar bovenop ook een code naar je gsm sturen, of je gebruikt je vingerafdruk en een code om toegang te krijgen. 

Reageren op een ‘cyber probleem’

www.safeonweb.be, een website met tips rond internetveiligheid die wordt beheerd door het CCB vertelt je ook hoe je moet reageren op een reeks ‘cyberproblemen’:

Bescherm je computer/smartphone

Het CCB helpt je om veilig te surfen met deze tips:

Test je beveiligingsniveau

Het CCB heeft een reeks instrumenten om te testen:

Stuur al je verdachte berichten naar verdacht@safeonweb.be

Heb je een verdachte mail of een verdacht bericht gekregen? Stuur hem door naar verdacht@safeonweb.be en verwijder hem daarna. Als je een verdacht bericht op het werk ontvangt, moet je de procedures die daar gelden voor phishing opvolgen, bv. doorsturen naar de ICT-dienst. 

Meer info  

Pagina laatst gewijzigd op 24 maart 2021.