Skip to main content

 

Deze website wordt binnenkort gearchiveerd

Fedweb wordt sinds 29 juni 2022 niet meer bijgewerkt. Binnenkort halen we de site definitief offline. Alle info en updates vind je voortaan op www.bosa.belgium.be.

Wereldwijde cyberaanval - aanbevelingen

Datum: 

Over de hele wereld zijn netwerken en computers getroffen met ransomware. Er zijn geen aanwijzingen dat de netwerken van federale overheidsdiensten getroffen zijn, maar we willen toch met aandrang aan alle federale personeelsleden vragen om aandachtig te zijn.
 

Aanbevelingen

Wees voorzichtig met e-mails van onbekende afzenders. Zeker als je deze onverwacht krijgt en je niet zeker bent over de inhoud van een bijlage.

Controleer steeds of het e-mailadres van de afzender correct is. Vaak worden valse e-mailaccounts gebruikt die erg goed op bestaande accounts lijken: gebruiker@yahoo.com is niet hetzelfde als gebruiker@yahoe.com.

Vraag jezelf af of het normaal is dat een gebruiker (zelfs gekend) je op dat moment een link of een bijlage stuurt. 

Let op het taalgebruik van de ontvangen e-mail. Vaak bevat deze taalfouten of is die in een andere dan de te verwachten taal opgesteld.

Open in geen geval bijlagen van verdachte e-mails. Ook als je vertrouwen hebt in de afzender van de e-mail, moet je de e-mail grondig bekijken.

Als je geen vertrouwen hebt in een bericht, klik dan zeker niet op een link of bijlage.

Als je denkt dat je slachtoffer bent, 
-    sluit onmiddellijk je pc af (stop de Wifi of verbreek de netwerkkabel) 
-    en neem onmiddellijk contact op met de ICT-dienst.

 

Beter voorkomen dan genezen

Verder zorgt elke medewerker ervoor dat de computer up-to-date is. Updates gebeuren in de meeste organisaties op niveau van de ICT-dienst, het volstaat om je pc dagelijks af te sluiten, dan gebeuren de updates automatisch als je de pc opstart.
 

Meer info

Meer informatie over ransomware vind je op de website van het Centre for Cybersecurity Belgium.

We raden iedereen aan om ook persoonlijke pc’s en laptops voldoende te beschermen en aandachtig te blijven.

Pagina laatst gewijzigd op 14 mei 2017.