Skip to main content

Verminderde prestaties (voor contractuelen)

Vanaf de leeftijd van 55 jaar kan je je arbeidsprestaties verminderen zonder beperking in de tijd en met een verhoogde uitkering (dit verlof is enkel van toepassing op contractuelen).

  • Als je voltijds werkt, kun je je prestaties verminderen tot 4/5, ¾, ,2/3 of ½
  • Als je reeds deeltijds werkt (minstens ¾), kun je overgaan naar ½

Als je 55 jaar of ouder bent, kun je de vermindering van je keuze verkrijgen in opeenvolgende periodes van minstens 3 maanden en dit zonder beperking in de tijd, dus tot aan je pensioen.

Bovendien ontvang je van de RVA een verhoogde uitkering. De uitkering verschilt naargelang van het type loopbaanonderbreking, de onderbroken arbeidsregeling, het aantal kinderen en hun leeftijd.

Met het akkoord van je werkgever kun je voor je pensioen voltijds je werk hervatten.

Voorbeelden

  • Paul is 55, hij werkt voltijds. Hij besluit vanaf 1 januari gedurende 3 maanden halftijds te gaan werken. Hij ontvangt een verhoogde uitkering van de RVA. Als het systeem hem bevalt, kan hij het verlengen met opeenvolgende periodes van 3 maanden tot aan zijn pensioen.
  • Op 1 april besluit Paul, met het akkoord van zijn werkgever, zijn werk voltijds te hervatten. In juni verandert hij van mening en wil hij opnieuw halftijds gaan werken, wat mogelijk blijft.

Uitzondering

Het is mogelijk om vanaf 50 jaar toegang te krijgen tot het eindeloopbaanstelsel als je voldoet aan de afwijkende voorwaarden voorzien door de reglementering. Bekijke alle info op de website van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

Formaliteiten

  • Je moet het akkoord van je werkgever verkrijgen of je recht laten gelden (als je gedurende minstens 12 maanden bij dezelfde werkgever tewerkgesteld bent geweest)
  • Je moet de toekenning van dit stelsel met een aantal formulieren bij de RVA aanvragen

Invloed op je belastingen

De onderbrekingsuitkering is belastbaar. Ze wordt beschouwd als een vervangingsinkomen en is onderworpen aan de bedrijfsvoorheffing. Om je belastingaangifte in te vullen ontvang je van de RVA een fiche 281.10.

Invloed op je pensioen

Er is geen negatieve invloed op je pensioen, want tijdens heel de duur van de gedeeltelijke onderbreking is voorzien in een automatische en kosteloze gelijkstelling. Je hoeft geen aanvraag in te dienen.

Pagina laatst gewijzigd op 05 augustus 2019.